OM RACLETTE

Hvordan det begynte

Raclette stammer fra Wallis, Sveits, og er antatt å være over 400 år gammelt. De første skriftlige tekstene går helt tilbake til tidlig på 1800-tallet. I 1812 nevner Dr. H. Schiner i sin beskrivelse av Simplon-distriktet en tradisjon i Val d'Anniviers, hvor overdådige fester lukter av stekt ost ("fromage rôti").

Det sies at…

Andre forfattere snakker om kveldene i Val d'Anniviers før dyrene blir hentet fra Alpene: "Noen hyrder sitter rundt et bål og holder øye med et kvart ostehjul som de har plassert over varmen. Så snart osten begynner å smelte, tar en av dem en kniv og skaver et stykke smeltet ost fra hjulet og sprer den på et stykke brød. "(V. Tissot, 1888).

Raclette får sitt navn

Det var ikke før begynnelsen av 1900-tallet at "stekt ost" fikk et bredere publikum. Som en del av en cantonal-utstilling i 1909 ble de beste regionale viner tilbudt ledsaget av "stekt ost". I denne sammenhengen ble det døpt med navnet 'raclette'. Dette var et spill på det franske ordet "racler", som betyr "å skrape". Dette beskriver metoden for forberedelse som fremdeles brukes i dag i Valais og i gastronomi for å beskrive den typiske måten å tilberede ost på.